Заява Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України у зв’язку з поширенням відеоролика, який містить ознаки антисемітизму

Реклама

11/24/2019  09:49:43

Ваад України висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з показом 19 листопада 2019 року в ефірі програми «Група Продовженого ДНА #334» на 5-му каналі українського телебачення мультиплікаційного відеоролика, що представляє собою некоректну сатиру щодо персонажа, в якому легко вгадується бізнесмен Ігор Коломойський. Ролик містить явні ознаки використання антисемітської мови ворожнечі. При згадці авіакомпанії, що асоціюється з Ігорем Коломойським, дійові особи ролика співають: «…Потом начался конкуренции рост – азохенвей! Кому лоукост, а ему Холокост!»

Можна констатувати, що автори ролика вдалися до прийому створення однозначно негативних асоціацій підданого критиці персонажа і єврейського народу. Вигук «азохенвей» безумовно асоціюється з єврейством. У контексті огидного образу персонажа, створеного в ролику, негатив логічно переноситься на єврейський народ. Особливе обурення викликає «нетолерантний жарт», як це прокоментовано в самому ролику, що згадує масове знищення нацистами єврейського народу під час Другої світової війни – Голокост.

Ваад України рішуче засуджує спробу використовувати розпалювання антисемітських почуттів і негативні етностереотипи щодо єврейського народу в рамках сатиричної критики на адресу конкретної людини. Особливо обурливою є згадка в цьому контексті безпрецедентної трагедії єврейського народу. Голокост не повинен і не може бути приводом для жартів, і тим більше неприпустимою є спекуляція на трагедії в брудних цілях формування негативного образу конкретного представника єврейського народу.

Ваад України підкреслює неприпустимість використання елементів антисемітизму і ксенофобії в цілому в політичній полеміці, в тому числі в сатиричному жанрі. Згадка про масштабні трагедії в комічному контексті також є неприйнятною. Жартувати про Голокост так само неприпустимо, як і жартувати про Голодомор. Особливо доречно нагадати про це сьогодні, в День пам’яті жертв Голодомору.

Визнаючи цінність свободи слова і допускаючи саму можливість сатиричної критики, навіть різкої, будь-яких публічних фігур, разом із тим Ваад України закликає дотримуватися базових принципів коректності. Одночасно, Ваад України звертає увагу на високу моральну відповідальність публічних осіб, що асоціюються з єврейською громадою і очолюють єврейські організації. Завжди необхідно пам’ятати про те, що ваші висловлювання і діяльність, які можуть бути неоднозначно сприйняті значною частиною громадян України, зрештою можуть призвести до посилення антисемітизму в суспільстві. У ці непрості часи потрібно не забувати про те, що всі євреї відповідальні один за одного.

Андрій Адамовський
Йосиф Зісельс

Співпрезиденти Вааду України

Посмотреть также...

Израиль приостановил на две минуты празднование Дня памяти жертв Холокоста

05/06/2024  12:01:00 Шесть миллионов евреев были убиты нацистским режимом и его союзниками во время Холокоста …